Många av SeniorProffsens kunder utnyttjar de fördelaktiga ROT- och RUT-avdragen. Från den 1 juli 2019 har maxtaket för Rut-avdrag dubblats från 25.000 kronor till 50.000 kronor per person och år.

Med de nya reglerna är det möjligt att köpa hushållsnära tjänster för 100.000 kronor per person och år och få rutavdrag för 50.000 kronor. I rutavdraget ingår tjänster som städning, tvätt, fönsterputs, trädgård och barnpassning, men också flytt, it-support hemma, och även reparationer av vitvaror. Dubbleringen trädde i kraft den 1:a juli 2019. Det höjda taket för rutavdrag gäller dock för hela beskattningsåret 2019.

 

SeniorProffsen ansöker om ROT- och RUT-avdraget

All administration kring ROT och RUT sköter vi på SeniorProffsen åt dig. Vi ansöker åt dig hos Skatteverket. För RUT-avdrag behöver vi personnummer, för ROT-avdrag behöver vi förutom personnummer även fastighetsbeteckning. Observera att ROT inte gäller för hyresrätter. Observera också att det är Skatteverket som beviljar ROT- och RUT-avdrag, inte vi. Så vi kan aldrig garantera att ett arbete vi utför är ROT- eller RUT-berättigat. Vi ansöker och om avdraget inte blir beviljat så får du som kund betala fakturans belopp utan avdrag.

 

För dig som är pensionär

För alla personer som passerat 65 år är regelverket detsamma som tidigare, köputrymmet är 100.000 kr. I rutavdraget för äldre ingår dock några fler tjänster, exempelvis enklare matlagning, enklare ärenden och att följa med till vårdcentralen eller apoteket. Är ni två pensionärer i hushållet kan ni köpa tjänster för upp till 200.000 kronor per år, förutsatt att ni betalar tillräckligt mycket i skatt att dra av hela beloppet mot.

 

Rutavdrag

– Förkortningen ”rut” står för rengöring, underhåll och tvätt.

– Rutavdraget infördes 2007 och innebär att den som köper en hushållsnära tjänst får göra 50 % avdrag på arbetskostnaden.

– Vid årsskiftet 2015/2016 halverades maxtaket för rutavdraget från 50.000 kronor till 25.000 kr per person och år. Nu återställs maxtaket igen  till 50.000 kr per person och år.

 

Rotavdrag

– Rotavdraget, som ger skattereduktion för renovering och andra byggtjänster, räknas ihop med rutavdraget och ingår i samma pott. Använder du rotavdrag blir ditt utrymme att göra rutavdrag alltså mindre.

– Rotavdrag går att göra upp till 50.000 kronor, men skattereduktionen är 30 % av arbetskostnaden.

 

Är du osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året, hör efter med Skatteverket.

Kontakta oss på Seniorproffsen om du vill ha hjälp med RUT- och ROT-arbeten!